tillandsie | návod na pestovanie a niečo o tillandsiach
návod na pestovanie a niečo o tillandsiach
Tieto zaujímavé rastliny pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky. Rastú v tropických pralesoch, kde je teplo a vlhko, vo vysokých horách, kde teploty často klesajú pod bod mrazu. Môžeme ich nájsť aj na miestach, kde nespadne ani kvapka dažďa a predsa na týchto miestach rastú, kvitnú a rozmnožujú sa.
Rod Tillandsia patrí do čeľade Bromeliovitých (Bromeliaceae) a zahŕňa asi 550 popísaných druhov. Väčšina z nich žije epifytným spôsobom života. To znamená, že rastú na iných rastlinách. Ale pozor nejde o parazity! Koreňmi sa rastliny len držia povrchu kôry, ale vlahu a živiny prijímajú povrchom listov. Sú to pravé vzdušné rastliny. Korienkami sa môžu uchytiť na rôzne 'podklady' - stromy, skaly, kaktusy a rastú dokonca aj na telefónnych stĺpoch. Korene tillandsií nemajú saciu schopnosť. Väčšina tillandsii má listy pokryté šupinkami. Šupinky sú vlastne mŕtve chĺpky, ktoré majú vysoku saciu schopnosť. Tieto šupinky majú za úlohu dve funkcie, prvá je,  že chránia rastlinu pred sálajúcim slnečným žiarením, to znamená, že rastlinu chránia pred prehriatím a nadmerným odparom vody a druhá funkcia je, že vedia do seba nasať vodu buď dažďovú alebo len vyzrážanú rosu, tú si rastlina prostredníctvom buniek prečerpá do zásobných pletív. V období vlhka šupinky na listoch odstávajú a neblokujú prieduchy, cez ktoré rastlina prijíma oxid uhličitý, keď je sucho šupinky tesne priliehajú k listom a bránia rastline odpariť veľa vody.Preto sa snažte šupiny na rastlinách nepoškodiť hladkaním alebo šúchaním po listoch, lebo rastlinka ich už nikdy neobnoví a môže uhynúť na dehydratáciu.

Pestovanie tillandsií v našich podmienkach.
Rastliny umiestnime na dobre presvetlené miesto, to znamená v blízkosti okien. Nikdy ich neumiestňujeme priamo nad vykurovacie telesá. V lete je rastliny dobré umiestniť vonku do polotieňa. Tillandsie milujú časté rosenie, výkyvy teplôt a pohyb čerstvého vzduchu.
Aspoň 2-3 krát do týždňa je potrebné rastliny orosiť alebo namočiť do mäkkej dažďovej vody. Chcem zdôrazniť, že rastliny rosíme mäkkou vodou. Mäkká voda je voda dažďová, alebo voda z rybníkov, či väčšich riek v zime roztopený ľad alebo sneh. Voda z potoka alebo bystrín nie je vhodná. V núdzových prípadoch môžete použiť destilovanú vodu s malým prídavkom hnojiva na orchideje, alebo prevarenú vodu z vodovodu. Prevarená voda je voda, ktorá sa varí aspoň 5 minút v nejakej nádobe, nie v rýchlovarnej kanvici, to je len zovretá voda. Voda z vodovodu, aj keď je odstáta, je voda tvrdá-zlá!!! Vápenné soli obsiahnuté v nej rastline zalepia šupinky po čase rastlina prestane prijímať vodu, lebo prieduchy má upchaté vodným kameňom a po čase uschne. Takže ešte raz chcem zdôrazniť, že bez mäkkej vody sa tillandsie nedajú úspešne a trvalo pestovať. Pokiaľ môžte, rastliny roste vždy večer rastlina sa počas noci dokáže poriadne napiť.
V zimnom obdobi, keď sa vykuruje, je vzduch suchý, preto je potrebné rastliny rosiť častejšie aspoň každý druhý deň.Pokiaľ máme možnosť v zime rastliny umiestniť do chladnejších priestorov, ale svetlých ako sú verandy, chodby alebo iné priestory, kde je teplota okolo 10 stupňov, urobíme najlepšie. Rastliny takto zimované nemusíme tak často rosiť, stači raz za 2 týždne, aj to len vtedy, keď teplota v priestore vystúpi na 15-20 stupňov.Vtedy rastliny zastavia svoj rast a zimujú.
Všetky tillandsie kvitnú. Z mojich skúseností väčšina druhov práve v zimnom období. Bohužiaľ každá tillandsia kvitne len raz za svoj život, ale už v priebehu kvitnutia, alebo po ňom rastlina vytvára dcérske odnože, môže to byť od jednej až po päť nových rastliniek. Po odkvitnutí materská rastlina už nerastie, ale všetky živiny, čo príjme, dáva svojím dcérskym rastlinkám, tie kým dorastú do veľkosti dospelej, môže to trvať od jedného roka po štyri až päť,  zakvitnú a vytvoria si svoje odnože materská rastlina odumrie. Ľudovo povedané materská rastlina odumiera vo väčšine prípadov, až keď je 'stará mama'.
Z naších skúseností môžeme povedať, že viac ako 90% problémov s pestovaním tillandsií je podceňovanie vhodnej vody.

Prajeme Vám veľa úspechov s pestovaním týchto nádherných rastlín.

admin (14-02-2016 16:59:29)

TOP produkty
akcie